Счупиха колата на приятел в сервиз

Приятели, искам да Ви предупредя за сервиза на Renault (Еспас Ауто ООД) Велико Търново. Мои добър приятел остави колата си за ремонт а те му блокирали двигателя. Ето и цялата история:

Януари 2015г. реших да оставя служебният ни автомобил в официалният сервиз на Рено – Еспас Ауто ООД, Велико Търново, България. Това беше първото ми посещение в сервиз на марката Рено след закупуването на автомобила. Той губеше масло като се установи, че най-вероятно става дума за износване на турбокомпресора. Поставиха ми чисто ново турбо и заедно с масла, филтри и други части ми дадоха една година гаранция, което беше и началната причина да отида там, защото при ремонт в друг сервиз гаранцията и частите не са същите. След ремонта установих, че клаксона на автомобила ми не работи, но не направих рекламация понеже пътувах и като цяло бях доволен от смяната на турбокомпресора, масла, филтри и други части.

Април 2015г. отидох в сервиза с работещ двигател като колата нямаше мощност. Работеше добре на свободен ход като се установи, че ЕГР клапанът е дал грешка понеже е зацапан. Механиците на Еспас Ауто ООД отначало свързваха компютри за диагностика, но не знаеха какъв е проблема с загубата на мощност. След кратко ровене от моя страна в интернет разбрах, че най-вероятната причина за загубата на мощност е този ЕГР клапан. Споделих с механиците това, те изключили клапана и по техни думи „колата е започнала да работи перфектно“. Тогава обаче, излезли извън сервиза за да изпробват автомобила като отново по техни думи са го форсирали, блокирайки двигателя.

Седмица след блокирането на двигателя от сервиза на Еспас Ауто ООД, Велико Търново, България ме уведомиха за повредата като механици казваха, че колата стояща на подемник заема място и пречи. Без да отворят напълно двигателя за да диагностицират точната повреда, ми се калкулира оферта с цена за части и труд за основен ремонт на двигателя.

С цел по-бързо автомобила да е отново готов за работа се съгласих на офертата, като бях посъветван от дългогодишни, опитни механици и собственици на сервизи, че съм в пълното си право да оспорвам плащането на ремонта. Всички бяха възмутени, че сервиза на Рено не поема отговорност относно причинената от тях повреда.

Силно разтревожен относно качеството на този ремонт попитах дали той ще има гаранция на което получих подигравателен смях и обяснение, че са правили много такива ремонти.

Автомобила е служебен и от когато е закупен се поддържа в сервиза на Еспас Ауто ООД, В. Търново изцяло с техни части и консумативи. Двигателя не е загрявал, издавал шумове, показвал грешки или каквито и да било други значителни и незначителни признаци за дефекти.

Обърнах се към адвокат, който изпрати покана до централата на Еспас Ауто ООД в София и на Рено сервиза във Велико Търново, приканвайки ги за диалог с извънсъдебно решение на проблема. След направена среща между адвокатът ми и управителя на сервиза Велизар Иванов, установихме, че към момента не се работи по ремонта на колата, при положение, че според представената от тях оферта, трябваше ремонтът да е приключил края на миналия месец. Освен това ни заявиха, че са пропуснали да включат в офертата си допълнителни части, увеличавайки общата стойност ремонта.

Съветвам всички шофьори да внимават къде и на кого поверяват автомобила си, защото големият и официален сервиз не означава качествено обслужване. Ние няма да оставим нещата така и ще Ви държим в течение до решението на проблема. Ако имате и Вие случки, мнения и предложения можете да ги споделите в коментарите.